Artikkelit

Randall ”Tex” Cobb

Ammattinyrkkeilijä, potkunyrkeilijä, näyttelijä

Randall ”TEX” Cobb

S. 10.12 1954

Ottelut 52 voitot 43 (36Ko) tappiot 7 Ratk. 1

Kuinka moni hänet muistaa muistaa ja mistä?

Erään lukijan innoittamana rupesin muistelemaan, tuttu nimi, hänen kovia kokeneen näköiset kasvonsa vilahtelivat useissa nyrkkeilytapahtumissa, Ring -lehden palkintogaalojen luottomies, kommentaattorina muistaakseni useissakin otteluissa, tuttumies tummine viiksineen oli heti mielessäni, pengoin matsilistojani ja sieltä se löytyi, muistin oikein kyseessä oli todellinen graniittileuka jonka iskunkestävyyttä olin ihmetellyt useastikin, todella kova mies.

Palautin mieleeni hieman faktaa ja katsoin ottelun vuodelta 1980, Earnie Shavers vs ”Tex” Cobb, aivan käsittämätöntä, miten joku voi kestää näitä iskuja mitä Earnie tarjoilee, vastassa on näyttelijä Randall ”Tex” Cobb, joka tunnetaan paremmin nimellä Tex Cobb, mutta myös samalla oikea ammattinyrkkeilijä, jolla oli tahtoa ja sydäntä, nimiä ja titteleitä kumartamatta, Tex Cobb iski itsensä lähelle maailman huippua raskaassa sarjassa, suurempiin otteluihin Cobb nousi listan ollessa lukemissa 16 ottelua 15 ko.

Jos Shavers on yksi nyrkkeilyhistorian kovaiskuisimmista miehistä, niin Tex Cobb on ehdottomasti yksi iskunkestävimmistä, mitä on koskaan ollut, hänet iskettiin keskeytyskuntoon vain kerran, mutta hänen polvensa eivät notkahtaneet Shaversin hurjista iskuista, eikä Shavers ole ainoa joita vastaan tämä näyttelevä ammattinyrkkeilijä on taistellut ja joiden iskujen voimaa hänen leukansa on pystynyt uhmaamaan, siihen on täräyttänyt parhaat iskunsa mm. Ken Norton, Michael Dokes, Larry Holmes, James Douglas, näille herroille Cobb kärsi pistetappiot ja esimerkiksi Norton joutui ottelussa pisteiden perusteella tiukille: 94-97, 95-96 ja 97-95, joten sekin kertonee jotain Cobbin kyvystä nyrkkeilijänä vaikkakin on mainittava että Norton oli tuohon aikaan jo parhaat päivänsä nähnyt.

Painavia iskuja on siis otettu ja annettu, Tex Cobb oli tosin sikäli aika harvinainen yksilö, että hänen lahjansa urheilijana oli ehkä aika harvinainen, se käsitti myös iskemisen taidon, hän kesti liki kaiken mitä annettiin, mutta iski myös itse todella painavasti ja myös monipuolisesti, kovaiskuisten miesten kompastuskivi on useilla ollut iskunkestävyys, mutta Cobbia se ongelma ei todellakaan vaivannut.

Cobb ei yrityksestä huolimatta noussut ikinä aivan terävimmälle huipulle, hän iski useasti hyvin rankattuja miehiä vastaan ja yleisö piti hänen brutaalista tavastaan otella.

Cobb sai urallaan yhden tilaisuuden otella tittelistä ja silloin vastassa oli voittamaton maailmanmestari Larry Holmes. Cobb joutui kovaan kyytiin häviten ottelun selvästi, ehkä jokaisen erän mutta seisoi pystyssä 15 erää ja jatkoi kaikkien suureksi yllätykseksi vielä uraansa.

Eräs toisen merkittävän ihmisen ura tosin päättyi tähän otteluun, sillä nyrkkeilyhistorian ehkä kuuluisin tv-selostaja Howard Cossell lopetti nyrkkeilyn selostamisen nähtyään ottelun Holmes-Cobb, joka oli hänen mielestään niin rankkaa väkivaltaa, ettei hän halunnut tukea sellaista. Tuomari kun ei keskeyttänyt matsia millään, eikä minkäänlainen lyönti tuntunut pysäyttävän Cobbia.

Palkkioksi tästä ottelusta Cobb kertoi eräässä haastattelussa saaneensa hyvät kännit, promoottorien kerätessä taskuihinsa kaiken muun, mutta ehkä tämä ei ole aivan koko totuus:)

Pieni tarina Holmes ottelun jälkimainingeista:)

”The next morning, Larry Holmes came in the room and asked Tex to cut up his ”eggies” for him because he thought he had broken his hands on Tex’s head. Tex replied, ”I can’t help you Larry. I have to sip my eggies with a straw!”

Tex Cobb aloitti nyrkkeilyn kahdella amatööriottelulla häviten molemmat, hän otteli myös kickboxing ammattilaisena voittaen kaikki 9. otteluaan tyrmäyksellä. Hän otteli myös eräitä jonkinasteisia vapaaotteluita Texasissa pärjäten niissä erikoisen hyvin osaksi varmasti graniittisen leukansa ansiosta. Cobb käväisi myös showpaini areenoilla, mutta siitä urasta minulla ei ole tarkempaa tietoa, ammattinyrkkeily kehiin Cobb nousi suurten palkkioiden toivossa ja hän kertoi avoimesti suurelta osin rahan motivoineen häntä nyrkkeilijänä.

Cobb otteli nyrkkeilyammattilaisena vuosia 1977-1993 pitäen taukoa vuosina 1989-1991.

Paluu yritys vuosina 1992-1993 onnistui sikäli hyvin että Cobb voitti kaikki käymänsä ottelut. Vuonna 1993 oli kuitenkin aika tunnustaa nyrkkeilyn olevan nuorempien miesten laji ja Cobb naulasi kintaat seinään lopullisesti.

Cobb on menestynyt myös samaan aikaan aktiivi nyrkkeilyuransa rinnalla vähintäänkin yhtä hyvin myös näyttelijänä, eikä toista tunnettua nyrkkeilevää näyttelijää Mickey Rourkea voi edes verrata ”Tex” Cobbiin. Cobbin ottelut olivat hyvää joskin kovaa Showta, mutta lopputuloksia ei ollut järjestelty rahan avulla, kun Cobb nousi kehään oli aina tosi kyseessä.

Cobb ei ole ehkä kuuluisin ”WhiteHope”, mutta hänen nimensä kuuluu mielestäni samaan harvinaiseen kastiin kuin esimerkiksi Gerry Cooneyn. Molemmat kävivät lähellä huippua, koskaan sitä kuitenkaan saavuttamatta ja molempien ainoan mahdollisuuden maailmamestaruuteen tarjosi Larry Holmes.

Alla muutama elokuvat josta Tex Cobbin löytää:

Naked Gun 33 1/3: The Final Insult (1994)
Ace Ventura: Pet Detective (1994)
Diggstown (1992)
Ernest Goes To Jail (1990)
Collision Course (1989)
Blind Fury (1989)
Fletch Lives (1989)
Critical Condition (1987)
Police Academy 4: Citizens On Patrol (1987)
Raising Arizona (1987)
Golden Child, The (1986)
Uncommon Valor (1983)
Champ, The (1979)